Husordensreglene må alle beboere må sette seg inn i og rette seg etter.
Det er viktig at beboere til enhver tid er oppdatert på disse reglene.
Disse kan kun endres etter et vedtak i Generalforsamlingen.

(Ny §14 vedtatt på Generalforsamling 8.juni 2009)
(endret på generalforsamling 13. mai 2014)
(endret på generalforsamling 11. mai 2015)

(endret på generalforsamling 6.mai 2019)
(endret på ekstraordinær generalforsamling 25.juni 2020)

§ 1 FORMÅL
Husordensreglene skal sikre beboerne og brukerne av boligene i borettslaget trivsel og regulere forhold som kan være til sjenanse for andre, samt skape et godt bo- og arbeidsmiljø hvor alle kan trives og føle seg trygge.

§ 2 GENERELT
Beboerne plikter å følge bestemmelsene i husordensreglene. Andelshaveren er ansvarlig for at reglene blir gjort kjent for husstanden/leieboere/brukere, og at de blir overholdt av disse og andre som gis adgang til boligen. Andelshaver blir erstatningspliktig for enhver skade som skyldes overtredelse av husordensreglene eller mangel på aktsomhet.

§ 3 RO
Boligene må ikke brukes slik at det er til sjenanse for andre. Det skal som hovedregel være ro mellom klokken 23 og 07 alle hverdager og mellom klokken 23 og 09 på helge- og helligdager.Ved bruk av lydkilder o.l skal det forsikres at det ikke er til sjenanse for naboer.

Skal man holde selskap/fest som kan være til sjenanse for andre, skal naboer varsles med nabovarsel. Uansett plikter man å ta hensyn til at lyden bærer godt mellom boligene.

§ 4 FELLESAREALER

  • Fellesarealene skal være rene og ryddige. Det er ikke tillatt å ha noe stående i fellesarealer/svalganger som er til hinder for rengjøring, ferdsel, rømning eller syketransport. Sykler, ski, kjelker og annet sportsutstyr, samt barnevogner, sko, yttertøy, materialer og lignende skal enten oppbevares i egen bod eller inne i den enkeltes bolig. Utover det som er spesifisert i husordensreglene gjelder alminnelig folkeskikk.
  • I blokkene skal ikke vinduer, trapper og lignende benyttes til lufting eller risting av sengeklær, tepper og liknende. Dette må i tilfelle gjøres ute på fellesområdene.
  • All montering av utstyr som berører blokkenes/husenes fasader, slik som markiser (fargekode 641/10 på duk), parabolantenner, utelamper og lignende, må forhåndsgodkjennes før montering, med mindre det allerede foreligger en felles godkjenning.
  • Dører til garasje og fellesrom skal alltid være låst.
  • Ved benyttelse av fellesarealer skal det tas hensyn til andre beboere. Det vil si at alle må ha et moderat lydnivå og huske å rydde etter seg. Støynivå er særdeles viktig i vårt borettslag, da alle balkonger/terrasser vender ut mot felleareal.

§ 5 SØPPEL
Vanlig husholdningsavfall legges i lukkede poser og plasseres i søppelcontainere.
Søppelposer skal ikke oppbevares i uteboder eller i ganger og fellesarealer da dette kan tiltrekke skadedyr eller være til sjenanse for andre beboere.
Brannfarlig avfall og annet ukurant søppel som renholdsarbeiderne ikke tar med seg må enhver beboer selv besørge bortkjøring av. Papiravfall og glass-/metallemballasje plasseres i egne papircontainerne. Dette gjelder også uønsket reklame som kommer i postkassene. Annet avfall som blir plassert i søppelhusene må borettslaget selv betale for. Ta derfor ansvar, og si fra til de som ikke følger disse reglene. Søppel skal kastes i en container med ledig plass. Overfylte containere medfører et skadedyrsproblem.

§ 6 DYREHOLD
Dyrehold er i alminnelighet tillatt så lenge dette ikke er til plage for andre beboere. Ved gjentatte klager på et dyr, kan styret beslutte å forby dette dyret hvis det beviselig er til ulempe for øvrige brukere av eiendommen. Det er ikke tillatt å la sine hunder urinere rett utenfor inngangspartiene, ved søppelhusene, i garasjene eller på gressplen foran leiligheter i 1. etg. Det er båndtvang på borettslagets område, og det er påbudt å fjerne hundens avføring. Når hunder har oppholdt seg utendørs, må bena om nødvendig rengjøres før de tas inn i fellesområder som heis, gang eller trapp.
Beboere bør registrere sine utegående kjæledyr. Hundehold medfører ansvar for å holde borettslagets områder fritt for hunders etterlatenskaper. Katteeiere med utegående katter oppfordres til å rense barnas sandkasser med jevne mellomrom året igjennom.

§ 7 BLOMSTERKASSER PÅ VERANDAEN I LEILIGHETER
Dersom det henges opp blomsterkasser på verandaen, skal disse kun henges på innsiden av rekkverket.

§ 8 BYGGVERK I HAGER
Byggverk i hager som for eksempel partytelt, drivhus, trampoliner etc. skal være av en midlertidig art. Det oppfordres til bruk av sunn fornuft der byggverk kan være til sjenanse for naboene.

§ 9 SKILTING/NØKLER
Navneskilt på postkasser bestilles via våre nettsider, www.haugerudhagan.no.  Det er ikke tillatt med annen type merking som for eksempel Dymo, papirlapper og lignende. Dette bekostes av hver enkelt beboer. Ved utleie av bolig plikter andelshaver å sørge for at skiltingen alltid er oppdatert. All annen skilting enn merking av den enkeltes ytterdør og ringeklokke skal forhåndsgodkjennes av styret.

Ekstra bestilling av nøkler må gjøres av andelshaver. Dette bestilles hos OBOS Eiendomsforvaltning AS Tlf: 22 86 59 99
Referer til selskap 5735 Haugerudhagan Borettslag
Kostnader vedrørende bestillingen faktureres andelshaver direkte.

§ 10 BILKJØRING OG PARKERING
Vi tilstreber oss et bilfritt bomiljø. Kun nødvendig kjøring til rekkehusene og foran inngangspartiet til blokkene er tillatt. Det er heller ikke lov å parkere på stikkveier utenfor oppmerket parkering. Parkering for fastboende skal kun foregå på tildelt parkeringsplass i garasjen. Gjesteparkering er i bakken ned fra rundkjøringen, mellom blokkene ved innkjøringen til garasjene, ved søppelhusene til rekkehusene eller på plassen med innkjøring fra nabotomten overfor nr 80. Beboere som har mer enn 1 bil, skal parkere bil nr 2 i veien (Haugerudhagan), eller leie parkeringsplass i garasjen. Vi ber beboere informere sine gjester om parkeringsbestemmelsene i vårt borettslag.

§ 11 FORESPØRSLER, FORSLAG ELLER KLAGER
Alle henvendelser til styret og dets medlemmer skal skje skriftlig, enten i felles postkasse ved innkjørselen til parkeringshuset for rekkehusene eller på e-post. Eget oppslag som viser ansvarsfordelingen i styret er hengt opp ved blokkenes inngangsparti og ved søppelhusene til rekkehusene. Anonyme henvendelser behandles ikke.

§ 12 INNMELDING AV FEIL
Feil ved heiser, garasjeporter og annet felles utstyr meldes av faste personer i styret. Den enkelte beboer har ikke anledning til å rekvirere service/reparasjoner på sameiets utstyr. Kontakt ansvarlig i styret ved behov.

§ 13 ERSTATNINGSANSVAR
Andelshaver blir erstatningspliktig for enhver skade som oppstår som følge av overtredelse av husordensreglene eller annen mangel på aktsomhet. Andelshaver er også ansvarlig for at husordensreglene blir overholdt av hele husstanden, fremleietaker eller andre personer som er gitt adgang til leiligheten og fellesareal. Skader som påføres sameiets eiendeler skal raskest mulig utbedres av den/de som har forårsaket skaden.

§ 14 AIRCONDITION OG VARMEPUMPER
Montering av airconditionanlegg og varmepumper er i sin alminnelighet tillatt så lenge fasaden ikke berøres utover en ventil for å slippe inn/ut luft og støyen ikke er sjenerende. Fasademonterte løsninger er ikke tillatt. Det forutsettes at gjennomføringen monteres av kvalifisert personell for å sikre at fuktsperrer og lignende i veggen bevares. Eventuelle gjennomføringer i leiligheter er kun tillatt på vegg mot veranda. For rekkehus er det kun tillatt med gjennomføringer i veggene på verandasiden eller inngangsdørsiden. Det er her underforstått at beboer har ansvar for eventuelle strukturelle skader både direkte fra monteringen og senskader fra monteringen i henhold til borettslagets vedtekter §5-3.

§ 15 GRILLING
Det er bare elektrisk grill og gassgrill som er tillatt i borettslaget. Bruk av kullgrill er ikke tillatt.

Se også: www.haugerudhagan.no